Smak tropików. Kuchnie Pacyfiku, książka Biruty
Markuzy obejmuje kuchnie: chińską, hinduską, indonezyjską, Singapuru
(malajską), Sri Lanki, Filipin, Nowej Gwinei, Nowej Zelandii i
Australii. Kuchnie te zasadniczo różnią się między sobą, a w sposób
skrajny - od pozostałych kuchni świata. Obrazują fascynującą umiejętność
wykorzystania wszystkiego, co jadalne (korony kwiatu, kiełków, korzeni,
naci, kory i larw w niej żyjących). Po lekturze tej książki warto się
zadumać, czy można beztrosko wyrzucać stary chleb, wylewać serwatkę,
marnować nać selerów, pietruszki itp. W tropiku ziarnko ryżu jest święte
- tak jak w Polsce święta była kiedyś nawet zeschła skibka chleba.
Książka dostarcza informacji o odmiennych od naszego sposobach odżywiania się - egzotycznych, nowych, może się przydać komuś, kogo los skieruje w tamte rejony, a jedzenie jest przecież zawsze sprawą ważną. Zapraszamy na wspólną wyprawę w krainy smaków nieznanych.
Książka dostarcza informacji o odmiennych od naszego sposobach odżywiania się - egzotycznych, nowych, może się przydać komuś, kogo los skieruje w tamte rejony, a jedzenie jest przecież zawsze sprawą ważną. Zapraszamy na wspólną wyprawę w krainy smaków nieznanych.
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza