Matthew Fort, brytyjski pisarz i krytyk
kulinarny, ponownie zasiada za kierownicą kultowej vespy! Tym razem,
wiedziony wspomnieniami wyrusza odkrywać kulinarne sekrety Sycylii i
Sycylijczyków, bo każdy przecież wie, że „zobaczyć Włochy, a nie
zobaczyć Sycylii, to tak, jakby wcale nie zobaczyć Włoch, gdyż Sycylia
jest kluczem do wszystkiego”. Razem z nim skosztuj najznakomitszych
marsalskich trunków, rozpływającego się w ustach tuńczyka, a na deser
nie zapomnij o wyjątkowej, ręcznie przygotowywanej czekoladzie z Modici.
Jeśli jednak twój apetyt nie będzie zaspokojony, nie martw się,
znajdziesz w książce ponad 50 smakowitych przepisów! No i nie musisz,
jak autor, obawiać się groźnej mafii. Zatem weź głęboki oddech i
przygotuj się na niezwykłą mieszankę smaków! Polędwica błyszczała od
oleju aromatyzowanego węglem drzewnym. Słowem, wołowina z rusztu z
pieczonymi ziemniakami i surówką. Ba, ale cóż to była za wołowina – o
konsystencji aksamitu i aromacie róż. Kilka liści lekko przywiędłej
sałaty lodowej, chrupiące pieczone ziemniaki, drażniący, ostry smak
lekkiej spalenizny, który uzyskuje się na porządnym ruszcie opalanym
węglem drzewnym. '
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza