'Książka, która nie zawiera chemii ani
polepszaczy smaku! Co to znaczy zdrowo się odżywiać? Zacznij od unikania
chemicznych dodatków. Nie tylko nie są potrzebne, one szkodzą! Jednego
czekoladowego batona można przegryźć bez obaw, ale rozmaite barwniki,
słodziki, wzmacniacze smaku i aromaty zjedzone także w płatkach
śniadaniowych, w domowej(!) zupie czy lodach sumują się. I rujnują twoje
zdrowie. Są przyczyną alergii, niestrawności, złego samopoczucia, a być
może także zespołu ADHD. Niewiele przeprowadzono rzetelnych badań
dotyczących sztucznych dodatków do żywności. Julita Bator weryfikuje
dane od producentów. Ponieważ dzieci autorki wykazują silną alergię na
„polepszacze” i konserwanty musiała zmienić styl odżywiania się i życia
całej rodziny. Od czterech lat próbuje, nie wydając dużych sum na
kupowanie wyłącznie ekologicznych produktów, żyć bez „chemii”. Jej
książka może być dla nas przewodnikiem po kuchni, która pachnie tak, jak
jedzenie pamiętane z naszego dzieciństwa. W dwudziestu rozdziałach
udziela porad, jak unikać szkodliwej żywności, ale także jakie naczynia
stosować w kuchni, jak przemycać wartościowe produkty w potrawach.
Podaje 81 przepisów, które przywracają polskiej kuchni dawną, utraconą
przed laty świetność.'
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza